dimecres, 16 de febrer del 2011

Recuperar alumini d'embolcalls

Recuperar alumini d'embolcalls

Reciclar l'alumini dels embolcalls és un procés molt complex. L'espai "El medi ambient" mostra com treballa una empresa catalana que ha aconseguit recuperar aquest alumini.


En milers de productes d'alimentació, salut i cosmètica es fan servir uns envasos que contenen cel·lulosa, polietilè i un aliatge d'alumini. Uns envasos que aïllen especialment els productes de la llum i els agents atmosfèrics, cosa que permet conservar-los una llarga temporada.


Una indústria situada a Móra la Nova ha aconseguit el que molts equips d'investigació estaven buscant: poder recuperar l'alumini d'aquests embolcalls utilitzant material de rebuig dels fabricants com a matèria primera.


El Projecte Alumini i Energia, que dirigeix Francesc Vernet, presumeix d'haver aconseguit fer rendible la separació d'aquests materials a base d'una combustió a baixa temperatura i sense oxigen. El procés està funcionant a mig gas, ja que es processen deu tones de material i s'aconsegueixen extreure tres tones d'alumini cada mes. El granulat aconseguit entra als forns de fusió o a molins de trituració per fer-ne pintures o explosius.


Cada any, al món es fan servir més de cent milions de tones d'alumini. És el segon metall més emprat després de l'acer. El projecte obre noves possibilitats de reciclatge de l'alumini més enllà de les llaunes. La indústria està molt interessada en la recuperació d'alumini vell, perquè fa servir vint vegades menys energia que la producció d'alumini nou a partir de la bauxita, el mineral d'on s'extreu. La gran quantitat de residus que genera i l'energia que fa falta en aquest procés encareix molt el producte.
Edu3.cat